Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Autós, kerékpáros vagy repülős utazás kutyával

Autós, kerékpáros vagy repülős utazás kutyával

Az ideális kutyahordozó megtalálása nem is olyan egyszerű, mint elsőre gondolnánk. Ránézésre minden box, mobil kennel ugyan olyan.
De tényleg így van ez? Vagy ennél nagyobb figyelmet igényel kedvencünk biztonságos utazásának megtervezése?

Minden gazdiban felmerült már az ötlet, hogy magával vigye kedvenc kutyáját kempingezni, túrázni, vagy egyszerűen csak a családi nyaralásra. Szerencsére egyre több olyan hely van, ahova kutyát is magunkkal vihetünk. Számtalan strand, étterem, szálláshely vált kutyabarát hellyé az elmúlt években. Akár gyalog, futva, biciklivel vagy autóval tervezel kutyás kirándulást, biztosan felejthetetlen élmény lesz. Az állatbarát éttermekről, szálláshelyekről, strandokról és még sok olyan helyről, amit kutyáddal érdemes meglátogatni hetente, olvashatsz az Állatbirodalom Blog bejegyzései között.
 

Sokféleképpen közlekedhetünk kutyánkkal

Természetesen általában gyalog tesszük ezt, de lássuk be, hogy ez amellett, hogy a leginkább kívánatos mozgás minden kutya számára, valójában nem tartozik az „utazási” formák közé. :)

Könnyű eltévedni a rengeteg megoldás között, ezért összefoglaljuk itt, hogy mire kell figyelni kutya szállítás témában. Ezúttal az olyan elterjedt utazási formákat tekintjük át, melyek boxot, mobil kennelt, táskát, vagy hasonló szállító felszerelést érintenek.

 

Kutya az autóban

Leginkább ezzel a helyzettel találkozik az, akinek kutyája van. Leggyakrabban autós szállító eszközökre, megoldásokra lehet szükségünk. Bármely állatorvosi rendelő környékén járunk, feltűnhet, hogy rengeteg gazdi érkezik autóval. Autós utazás kutyával akkor igazán biztonságos, ha a megfelelő box, mobil kennel vagy egyéb védőfelszerelés rendelkezésre áll. Amennyiben speciális szállítóeszköz nélkül utazik a kutya, szükségünk lehet ülésvédő huzatra, csomagtartó védőhuzatra, de a legfontosabb, hogy be legyen kötve kedvencünk egy alkalmas övvel a biztonsági öv csatlakozóba, ami egy kutyahámhoz csatlakoztatva védelmet nyújt számára baleset vagy intenzív fékezés esetén. Ezen segít egy autós rövid póráz és egy kutyahám.

 

 

Kerékpáros kirándulás kutyával

Ahogy a kerékpározás népszerűsége egyre magasabb, úgy egyre többek fejében fordul meg, hogy túráik, kirándulásaik vagy kár csak a hétköznapi teendők során magukkal vigyék kutyájukat. Erre manapság szerencsére egyre több kerékpáros kutyaszállító áll rendelkezésre. Ezek leginkább, de nem kizárólag, kistestű kutya szállítása esetén jelentenek segítséget. Míg korábban a kerékpár csomagtartóra szerelhető kutyaszállító kosár vagy táska volt az elterjedt, már egyre keresettebb a bicikli kormányra szerelhető szállító is.

 

Repülés kutyával

Ugyan nem olyan gyakran fordul elő, hogy kutyánkat repülőgépen kell szállítanunk, mint autóval, de a COVID-19 által okozott utazási szokások megváltozásától eltekintve, nem ritka, hogy igen hosszú útra is velünk jönnek háziállataink. Ilyen helyzet általában a távoli országokban új életet kezdők vagy a hosszabb időtartamú útra indulók életében szokott előfordulni.

Fontos, ha kutyával szeretnénk repülni olyan kutya szállító box szükséges hozzá, ami IATA szabványos, azaz a légitársaságok számára ez a szabványos és biztonságos kutyaszállító box. Az ilyen boxok ára meglepő módon nem magasabb, mint hagyományos szállító megoldásoké, ezért akkor is érdemes IATA által elfogadott felszerelést választanunk, ha előreláthatólag csak autóban fogjuk használni.

 Ez több dolog miatt is hasznos lehet:

  • A légitársaságok által elfogadott box, kutya szállító a legmagasabb minőségi és biztonsági elvárásoknak kell megfeleljen, hiszen a légiközlekedésben nem kötnek kompromisszumot, ha a biztonságról van szó.
  • Az ilyen szállítók tökéletesen alkalmasak autós használatra is, így akkor is érdemes megvegyük, ha előreláthatólag csak autóban fogjuk használni. Ki tudja? Lehet repülünk kutyával majd egyszer. Ha mégsem, akkor meg eredeti terveink szerint biztonságban tudtuk végig kedvencünket autózásaink során, mindenre felkészülve.

Fontos megjegyezni, hogy egy repülésre való felkészüléskor a szállító box kiválasztásával még nem pipáltuk ki minden feladatunkat. Keressünk fel egy állatorvost, aki tanácsot ad arról, hogy az utazás és a felkészülés során mi mindenre kell még figyeljünk. Nemzetközi utazás során mindenképp szükségünk lesz állatútlevélre és a fogadó ország szabályainak ismeretére. Az útlevél megszerzésében is állatorvosod nyújthat segítséget.

 

Nézz vissza később is, ugyanis következő utazás témájú bejegyzésünkből megtudhatod, hogy busz, villamos, vonat vagy egyéb tömegközlekedés választásakor mire figyelj, hogyan utazhatsz kutyáddal.